KurzExcel tip #1 – Základné pojmy v Exceli

od autora: | 12. apríla 2021

Dnes (a každý pondelok) začínam na youtube sériu Excel kurzov, resp. tipov a trikov, ktorú praktizujem už na www.facebook.com/kurzexcel od roku 2019. Ak by ste mali akékoľvek otázky, neváhajte ich napísať do komentára …

 

A teda začnime tým, že si povieme trochu viac o dôležitých pojmoch v Exceli a to:

Zošit je vlastne súbor vytvorený v Exceli (vo Worde je to dokument).

Hárok = strana zošita. Strán, čiže hárkov máme v zošite vždy 1, maximálny počet je neobmedzený. Hárok, ktorý vhodne pomenujeme, obsahuje rozsiahlu tabuľku rozdelenú do Buniek (počet stĺpcov je 16 384 a riadkov 1 048 576).

Bunka – je „políčko“ do ktorej zapisujeme číselné, textové údaje či vzorce podobne ako v Microsoft Word a samozrejme tieto údaje vizuálne upravujeme (formátujeme). Každá bunka má svoju adresu, napr. A1, čo znamená, že je umiestnená v stĺpci A a v riadku 1. Bunka K10 je umiestnená v stĺpci označenom písmenom K a v riadku označenom číslom 10.

Vzorce = môžu byť jednoduché, napr. =A1*2 čím vynásobíme obsah bunky hodnotou 2 alebo aj zložitejšie, napr. =SUM(A2:A6) čím sčítame hodnoty v bunkách od A2 až po A6. Pre zložitejšie vzorce budeme používať pojem Funkcia.

Hárky môžu obsahovať vizuálnu reprezentáciu údajov vo forme Grafu, príp. obsahovať Kontingenčnú tabuľku, ktorá nám pomáha rýchlo a efektívne sumarizovať, analyzovať a filtrovať údaje. Ak by ste potrebovali vedieť všetky informácie systematicky, tak Vám odporúčam online školenia s podporou lektora, ktoré sú dostupné na https://www.KurzExcel.sk

 

Celkové hodnotenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *