Automatická aktualizácia údajov v kontingenčnej tabuľke

od autora: | 8. júla 2014

Medzi jednu nevýhodu v kontingenčných tabuľkách považujeme to, že automaticky NEzaktualizuje údaje v prípade ak sa zmenia hodnoty v zdrojovej tabuľke dát. Tento problém môžeme vyriešiť tým, že kontingenčnú tabuľku vytvoríme z externého zdroja údajov.  Ako externý zdroj údajov vyberieme našu excelovskú tabuľku údajov. Túto ponuku nájdeme pri vložení kontingenčnej tabuľky a namiesto možnosti Vyberte tabuľku alebo rozsah vyberieme Použiť externý zdroj údajov

Vytvorenie kontingenčnej tabuľky - Použitie externého zdroja údajov

Kliknutím na tlačidlo Vybrať pripojenie… a následne v okne Existujúce prepojenia zvolíme Prehľadávať ďalšie… vľavo dole nájdeme v PC excelovský súbor, ktorý chceme pri vytváraní kontingenčnej tabuľky použiť.

Kontingenčné tabuľky - ako pouziť externý zdroj údajov - prehľadávať ďalšie

Následne vytvoríme kontingenčnú tabuľku (postup nájdeme tu). Aby sa automaticky aktualizovala je potrebné nastaviť v karte Nástroje pre kontingenčné tabuľky v tlačidle Obnoviť zvoliť Vlastnosti pripojenia
Kontingenčné tabuľky - vlastnosti pripojenia
 
Otvorí sa okno s názvom Pripojenie, kde zaškrtneme možnosť Obnoviť každých 60 min. a zmeníme počet minút na nami požadovaných. Možnosť Obnoviť na pozadí sa na základe mojich skúseností neosvedčila. Zmysel by mohlo mať aj Obnovovať údaje aj pri otváraní súboru.
 
Kontingenčné tabuľky - vlastnosti pripojenia - riadenie obnovovania
 
Údaje v kontingenčnej tabuľke sa budú pravidelne  automaticky aktualizovať, nevyžaduje, aby sme ukladali zdrojový excelovský súbor. Tu je potrebné dávať pozor, aby sme skôr otvorili zdrojový súbor a až potom kontingenčnú tabuľku, pretože v opačnom prípade Excel vypíše, že súbor je určený na čítanie.
 
Celkové hodnotenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *